22 iun. 2010
MY COMPUTER
A.Prezentare generala
La dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numele de calculator au contribuit multe descoperiri si inventii.
Cele mai importante tipuri de calculatoare sunt:calculatorul personal (PC) si notebook-ul sau laptopul. Calculatorul personal este folosit acasa, la birou, in laborator etc. Laptop-ul este de dimensiuni mult mai mici, este mai usor, seamana cu o geanta diplomat, este mai usor de transportat si prezinta avantajul ca poate fi alimentat de la baterii.
B.Structura calculatorului
Un calculator se caracterizeaza prin hardware si software. Hardware-ul reprezinta totalitatea componentelor fizice ale unui calculator. Acestea sunt inutile fara existenta software-ului. El reprezinta totalitatea programelor care faciliteaza accesul utilizatorului si efectueaza operatiile de prelucrare a datelor. Pentru a introduce date in calculator in vederea prelucrarii, cat si pentru a intra in posesia rezultatelor, calculatorul se conecteaza la diferite echipamente de intrare (tastatura, scaner, mouse, etc) respectiv, echipamente de iesire (monitor, imprimanta, etc).
C.Elemtele componente ale unui calculator
1. PLACA DE BAZA
Aceasta reprezinta cea mai importanta componenta aflata in carcasa ; mai este denumita si placa principala (motherboard). Pe ea se afla aplicate urmatoarele componete: microprocesorul, memoria, alte placi necesare functionarii unor echipamente inserate in locase speciale, numite sloturi. Printre alte placi exista: placa video, placa de sunet, modemul, placa de retea, etc. Pe langa acestea, porturile seriale si paralele servesc la conectarea unor dispozitive periferice, cum ar fi: mouse-ul, imprimanta, modem-ul.
Placa de baza pastreaza legatura si cu celelalte componente ale calculatorului care nu sunt amplasate direct pe ea, prin magistrale (cum ar fi CD-ROM, HDD, FLOPPY DISK).
2. HARD DISK-UL (DISCUL DUR)
Reprezinta cea mai importanta unitate de stocare a datelor. Acestea sunt inmagazinate permanent, indiferent daca este deschis sau inchis calculatorul. Hard Disk-urile sunt de diferite dimensiuni. Intre 10 MB si 500 GB si sunt in continua crestere. El inregistreaza datele pe un suport magnetic, sub forma unor platane magnetice, care se rotesc la viteze diferite, in functie de HDD.
3.PLACA DE SUNET
Are rolul de a transforma informatia binara in informatie analogica necesara boxelor (incinte acustice) la redarea sunetelor sau invers. Vocea din calculatorul tau care te anunta cand ai primit un nou e-mail este facuta posibila cu ajutorul placii de sunet. De dinaintea aparitii placii de sunet, calculatoarele personale erau limitate la beep-uri dintr-un mic difuzor de pe placa de baza. Spre sfarsitul anilor '80, placile de sunet au inceput sa lucreze in calculatorul multimedia si au dus jocurile pe calculator la un nivel total diferit. In 1989, Creative Labs a introdus placa de sunet Creative Labs Sound Blaster. De atunci, multe alte companii au introdus placi de sunet, iar Creative a continuat sa perfectioneze placile Sound Blaster.
O placa de sunet contine: un procesor de semnal digital (DSP) care controleaza computatiile, un convertor digital_analog (ADC) pentru audio ce intra in calculator, memorie read-only (ROM) sau memorie flash pentru stocare de date, interfata pentru instrumente muzicale externe (pentru majoritatea placilor, game portul este folosit de asemenea pentru conectarea unui adaptor MIDI extern) Jack-uri pentru conectarea difuzoarelor si microfonului, la fel si alte intrari si iesiri, un game port pentru conectarea unui joystick sau gamepad. Placile de sunet curente deobicei se instaleaza in slot-ul PCI, pe cand altele mai vechi si ieftine se instaleaza pe bus-ul ISA. Multe din calculatoarele din ziua de azi incorporeaza placa de sunet ca un chipset direct pe placa de baza. Acestea lasa un slot liber pantru alte periferice. Sound Blaster Pro este considerata factorul standard pentru placile de sunet. Aproape toate placile de sunet de pe piata in ziua de azi includ cel putin compatibilitatea cu SoundBlaster Pro.
4.MEMORIA INTERNA
Exista doua tipuri de memorie interna: diferantiate din punct de vedere constructiv:
a. Memoria ROM (Read Only Memory) este memoria doar pentru citire. Nu poate fi scrisa sai contine codul anumitor programe scrise de fabricanti pe placile de baza.
b. Memoria RAM (Random Access Memory) este pentru citire si scriere. Pentru citire se determina informatia memorata, iar pentru scriere se memoreaza informatiile.
Cu cat memoria interna este mai mare cu atat programele se executa mai repede. Fizic, memoria se prezinta sub forma unor circuite integrate (circuite electrice obtinute prin aplicarea pe un suport electroizolant a elementelor de circuit electric in scopul miniaturizarii si simplificarii tehnologiei de fabricatie), lipite pe un circuit imprimat care se ataseaza placii de baza.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu